در جهان امروزی کمتر کسی پیدا میشود که ماشین نداشته باشد و داشتن ماشین باعث می شود خواسته یا ناخواسته با لنت ترمز ماشین سروکار داشته باشیم. حال این سوال پیش میآید که لنت ترمز چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چه زمان باید آن را تعویض کرد؟ اگر این سوال ها یا سوالاتی از این قبیل برای شما هم پیش آمده در ادامه ما را همراهی کنید.
تاریخچه لنت ترمز ماشین
مفهوم لنت ترمز یا ترمزهای دیسکی به عنوان جایگزینی برای ترمزهای درام در اوایل ثبت اختراع توسط F. W. Lanchester در سال 1902 به وجود آمد. با این حال، به دلیل هزینه بالا و ناکارآمدی در مقایسه با ترمزهای درام، آن ها معمولاً تا پس از جنگ جهانی دوم اجرا نشدند. هنگامی که فناوری ترمز دیسکی بهبود یافت، عملکرد آن به سرعت از ترمزهای درام پیشی گرفت. در اواخر سال 1963، اکثر خودروهایی که از ترمزهای دیسکی استفاده میکردند، ساخت کشورهای اروپایی بودند و پس از آن در اواخر دهه 1960، خودروهای آمریکایی این فناوری را پس از اختراع کالیپرهای ثابت که نصب را ارزانتر و فشردهتر میکردند، به کار گرفته شد.
وظیفه لنت ترمز
لنت ترمز جزئی از ترمزهای دیسکی است که در خودروسازی و سایر کاربردها استفاده شده و از صفحات پشتی فولادی ساخته شده است. کارکرد لنت ترمز به این صورت است که انرژی جنبشی خودرو را از طریق اصطکاک به انرژی حرارتی تبدیل میکند. دو لنت ترمز با سطوح اصطکاک در ترمز قرار دارند. هنگامی که ترمزها به صورت هیدرولیکی اعمال می شوند، کالیپر، دو لنت را به هم می چسباند یا روی روتور چرخان می فشارد تا خودرو را کند و متوقف نماید. هنگامی که لنت ترمز در اثر تماس با روتور گرم می شود، مقدار کمی از مواد اصطکاک خود را به دیسک منتقل میکند و یک پوشش خاکستری مات بر روی آن باقی میگذارد. لنت و دیسک ترمز (هر دو اکنون دارای مواد اصطکاک هستند)، سپس به یکدیگر می چسبند و اصطکاک خودرو را فراهم می کنند.
عدم وجود لنت ترمز کافیست تا منجر به فرسودگی چرخ ها، کاهش قدرت ترمز و در نهایت آسیب دیدن سیستم ترمز شود. خالی از لطف نیست که در اینجا به سیستم ترمز مکانیکی نیز اشارهای داشته باشیم که از انواع سیستم های ترمز میباشد.
انواع لنت ترمز
انواع مختلفی از لنت ترمز، بسته به کاربرد مورد نظر خودرو، از بسیار نرم و تهاجمی مانند ماشین های مسابقه ای تا ترکیبات سخت تر، بادوام تر و کم تهاجمی تر وجود دارد. اکثر سازندگان خودرو نوع خاصی از لنت ترمز را برای خودروی خود توصیه می کنند، اما ترکیبات را میتوان با توجه به سلیقه شخصی و سبک رانندگی تغییر داد. در خودروهایی که دچار کمرنگ شدن بیش از حد ترمز هستند، با نصب لنت ترمز با کیفیت تر و تهاجمی تر، می توان این مشکل را به حداقل رساند. در ادامه انواع لنت ها آورده شدهاند.
نیمه فلزی
شاید رایجترین لنتهای ترمز، مدلهای نیمه فلزی از 30 تا 65 درصد فلز هستند. همچنین مواد اضافی درون آنها می تواند شامل پشم فولادی، سیم و مس باشد. این عناصر توسط رزین به یکدیگر متصل می شوند و به شکل های از پیش تعیین شده، قالب گیری شده و در کوره پخته می شوند تا در نتیجه دوام بیشتری پیدا کنند. این استحکام یکی از مزایای آنها است. لنت های نیمه فلزی در برابر حرارت مقاوم هستند و در روتورها بسیار راحت تر از معادل سرامیکی خود عمل میکنند. همچنین معمولا دارای هزینه پایین تری نیز می باشند. در واقع لنت های ترمز نیمه فلزی شاید بهترین گزینه برای خودروهای مسابقه ای با عملکرد بالا باشد. اگر وسیله نقلیه ای دارید که سرعت 0-60 مایل در ساعت را در یک فلاش انجام می دهد، این گزینه برای شماست.
سرامیک
اگر مجموع های از لنت های سرامیکی داشته باشید، احتمالاً صاحب یک ابرخودرو خواهید شد. در حقیقت، آنها با یک ترمز عالی، گرمای تولید شده از شدیدترین توقف ها را جذب میکنند. این لنتها که از الیاف سرامیکی و مواد پرکننده مشابه تشکیل شدهاند، تمیزتر و بیصداتر از سایر لنت ها هستند. همچنین ماندگاری بیشتری دارند و به ویژه از لنت های ارگانیک بهتر عمل میکنند.
یک ایراد عمده که برای این لنت ها وجود دارد، این است که چقدر طول میکشد که آن ها تا دمای کارکرد گرم شوند. بنابراین، درحالی که لنتهای سرامیکی برای مسابقات رالی ایدهآل هستند، اما زمانی که در یک خودروی معمولی نصب میشوند، بیمعنی هستند، زیرا به ندرت به گرمای عملکرد مطلوب میرسند.
NAO با فلز کم
این مورد حاصل فرمول مخلوط آلی با بین 10 تا 30 درصد مس یا فولاد است که مطمئناً به انتقال گرما بسیار کمک می کند با این حال، این نوع لنت ها پر سر و صدا بوده و میتوانند مقدار زیادی گرد و غبار ایجاد کنند.
ارگانیک غیر آزبست
همانطور که از نام آن پیداست این لنت ترمز از مواد عمدتا ارگانیک ساخته شده است که نرمتر و نسبتاً بیصداتر هستند. نسخههای جدیدتر این مدل ممکن است شامل فیبر شیشه، لاستیک یا کولار باشد. لنتهای غیرآزبستی ارگانیک علی رغم نصب آسانتر روی دیسکهای ترمز، سریع سائیده میشوند و فقط برای رانندگی روزانه در جاده مناسب هستند. علاوه بر این، آنها خود را به ترمزگیری منظم وا نمیدارند.
کدام لنت ترمز؟
وقتی صحبت از نصب لنت ترمز میشود، تحقیق بهترین گزینه است. با این حال، یک پذیرش عمومی وجود دارد که لنت های ترمز ارگانیک برای خودروهای سبک تر و جمع و جورتر مناسب هستند. آنها قدرت توقف مورد نیاز را دارند و در عین حال حداقل صدا را تولید میکنند. خرید آنها نیز نسبتاً ارزان است. از طرف دیگر لنت های NAO با فلز کم بهترین گزینه برای خودروهای سایز متوسط به شمار می روند. اگر به اندازه کافی خوش شانس هستید که یک خودروی اسپورت دارید و هوس بیشتری برای شتاب گیری دارید، لنت ترمزهای نیمه فلزی یا سرامیکی با کارایی بالا را انتخاب کنید. هر دوی این ها به شما اطمینان خواهند داد که قبل از بلند شدن از زمین متوقف خواهید شد.
بهترین زمان تعویض لنت ترمز و تشخیص آن
در ترمزهای دیسکی معمولاً دو لنت ترمز در هر روتور دیسکی وجود دارد که هر دو با هم کار میکنند. بسته به خواص مواد، وزن وسیله نقلیه و سرعت حرکت آن، نرخ سایش دیسک ممکن است متفاوت باشد اما نکته حائز اهمیت، تعویض لنت های ترمز به طور مرتب میباشد. میانگین طول عمر یک مجموعه لنت ترمز حدود 50000 مایل است.
اکثر لنت های ترمز مجهز به روشی هستند که در صورت نیاز به انجام این کار به راننده هشدار می دهند. یک تکنیک رایج، ساخت یک شیار مرکزی کوچک است که ناپدید شدن نهایی آن در اثر سایش، پایان عمر لنت را نشان میدهد. روشهای دیگر عبارتند از قرار دادن یک نوار نازک از فلز نرم در یک شیار، به طوری که هنگام فرسودگی و قرار گرفتن در معرض ترمزها به طور شنیدنی جیغ بکشد و یا اینکه یک زبانه فلزی نرم در مواد لنت تعبیه شود که در صورت نازک شدن لنت ترمز، مدار الکتریکی را بسته و چراغ هشدار داشبورد را روشن کند.
مراحل تعویض لنت ترمز ماشین
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اگر لنت های ترمز شما جیغ می کشند یا ساییده شده اند، ممکن است زمان تعویض لنت ترمز ماشین فرا رسیده باشد. اگر به شما بگوییم که میتوانید لنت های سیستم ترمز دیسکی خودرو خود را به سرعت، سادگی و بدون ابزار تخصصی تعویض کنید، شگفت زده خواهید شد. انجام این کار به تنهایی باعث صرفه جویی در هزینه شما می شود. اما حتی اگر علاقه ای به انجام این کار ندارید، دانستن آنچه که رخ میدهد، درک فرایندی که مکانیک شما انجام می دهد را برایتان آسان تر می کند.
این روزها تقریباً همه خودروها دارای سیستم ترمز دیسکی جلو هستند. لنتهای ترمز جلو معمولاً سریعتر از لنتهای ترمز عقب فرسوده میشوند بنابراین باید بیشتر تعویض شوند. وقتی لنتهای ترمز خیلی نازک شده باشند، باید آنها را عوض کنید، بهخصوص اگر وقتی پدال ترمز را فشار میدهید، شروع به ایجاد صدای جیغ فلزی یا ساییدن مداوم می کنند. اما سر و صدا به تنهایی همیشه بهترین شاخص نیست، بنابراین بهتر است با بررسی دورهای ضخامت لنت ها را چک کنید. حال این عمل را گام به گام با یکدیگر بررسی می کنیم.
زمان مورد نیاز:
1 ساعت
ابزار مورد نیاز:
دستکش یک بار مصرف مکانیکی برای محافظت از دستان شما و تمیز نگه داشتن آنها
جک و جک ایستاده
آچار لنگه
گیره C یا طول چوب برای جمع کردن پیستون
یک آچار قابل تنظیم
یک تکه طناب بانجی یا ریسمان
مواد مورد نیاز:
لنت ترمز جدید
قوطی روغن ترمز
دفترچه راهنمای خودرو را برای نوع مناسب بررسی کنید.
قبل از شروع به چند نکته توجه کنید:
مجموعه کالیپر خود را بشناسید، اکثر خودروها دارای مجموعه ترمز کالیپر هستند. این مجموعه کولیس را با نمونه موجود در ماشین خود مقایسه کنید. خودروهای دیگر دارای مجموعه کالیپر ثابت می باشند. لنتهای ترمز کالیپر ثابت نیز به راحتی قابل تعویض هستند، اما روند کمی متفاوت است. به دلایلی که بعدا مشخص خواهد شد، قبل از انجام سمت دیگر، باید لنت های یک طرف ماشین را از ابتدا تا انتها عوض کنید. همچنین از آن جایی که یک طرفه کار می کنید، فرمان را طوری بچرخانید که چرخی که روی آن کار می کنید زاویه دار باشد تا دسترسی بهتری به ترمزها داشته باشید.
1. چرخ را بردارید
مهره های چرخ را باز کنید. سپس ماشین را بلند کرده و یک پایه جک را زیر قاب ماشین قرار دهید. جک زمینی را پایین بیاورید تا وزن آن روی پایه جک قرار گیرد. مهره ها را کاملا جدا کرده و چرخ را بردارید. اکنون به مجموعه ترمز، دسترسی دارید و می توانید با خیال راحت کار خود را شروع کنید.
2. پیچ لغزنده را بردارید
دو پیچ لغزنده را که کولیس را در جای خود نگه میدارد، پیدا کنید. فلش های موجود در عکس به آن ها اشاره میکنند. در این مرحله به طور کلی فقط لازم است پیچ پایین را بردارید. ممکن است طولانی باشد، اما پس از شل شدن کامل، به راحتی خارج میشود.
3. کالیپر ترمز را به سمت بالا بچرخانید
با برداشتن پیچ پایین، کالیپر ترمز به سمت بالا می چرخد. شیلنگ لاستیکی، که خط هیدرولیک است، برای این امکان خم میشود، بنابراین هیچ گونه خطوط ترمز هیدرولیک را جدا نکنید. اگر فکر میکنید باید خط ترمز را جدا کنید، کار اشتباهی انجام میدهید. ترمزها را دوباره جمع کنید و از متخصص کمک بگیرید.
در این مرحله، بررسی ضخامت لنت های ترمز برای تایید نیاز به تعویض آنها بسیار آسان است. بیشتر لنتهای ترمز دارای نشانگرهای سایش فلزی هستند که زبانههای فلزی کوچکی میباشند که هنگام تماس با روتورها جیغ میزنند. حتی اگر این ها هنوز لمس نشده باشند، اگر ضخامت مواد اصطکاک در هر نقطهای یک هشتم اینچ یا کمتر باشد، لنتها فرسوده به حساب میآید.
4. لنتهای ترمز قدیمی را بیرون بکشید
لنتهای ترمز اکنون در معرض دید قرار گرفتهاند و گیرههای نگه دارنده آنها به طور آزادانه در جای خود وجود دارند. پس به سادگی لنتهای ترمز قدیمی را بیرون بکشید.
5. گیرههای نگهدارنده را تعویض کنید
عکس بالا گیره های نگه دارنده جدید پد را نشان می دهد. پدهای جدید تقریباً همیشه با گیرههای جدید عرضه میشوند که به لنتها اجازه میدهد به راحتی به جلو و عقب بلغزند. از جدیدها استفاده کنید و قدیمی ها را کنار بگذارید. هیچ پیچ نگهدارنده ای برای گیره ها وجود ندارد. آنها فقط در جای خود محکم میشوند. معمولاً گیرههای چپدست و راستدست وجود دارد، بنابراین هربار یکی را عوض کنید.
6. لنتهای ترمز جدید را داخل آن بکشید
لنت های جدید به راحتی در جای خود می لغزند دقیقا مطابق هنگام بیرون آمدن لنت های قدیمی. اگرچه گاهی اوقات گیره های جدید محکم تر میشوند اما لنت های جدید باید به خوبی روی گریس ترمزی که اعمال کرده اید، قرار گیرند.
7. پیستون ها را جمع کنید
در عکس بالا، فلش ها به سمت پیستون ها هستند. این پیستون ها بر روی لنت ترمز فشار می آورند و روتور را فشار می دهند تا خودرو متوقف شود. ماشین شما ممکن است فقط یک پیستون برای هر چرخ داشته باشد، اما اصل یکسان است. قبل از اینکه بتوانید کالیپر را در جای خود پایین بیاورید، این پیستون ها باید جمع شوند (به عقب رانده شوند) تا لنت های ترمز جدید و ضخیم تر را پاک کنند.
8. سطح روغن ترمز را کنترل کنید
هنگامی که پیستون ها را به عقب فشار می دهید، سطح روغن ترمز به آرامی بالا می رود. مخزن سیلندر اصلی را باز کنید و مرتبا آن را چک نمایید. هنگامی که روی ترمز دوم کار می کنید این موضوع بیشتر نگران کننده است زیرا حجم مایع دو کالیپر ترکیبی می تواند باعث سرریز شدن روغن ترمز شود. اگر به نظر میرسد که این اتفاق می افتد، مقداری از روغن ترمز را خارج نمایید. سطح مایع به طور طبیعی با سایش لنت ها پایین می آید و با تعویض آنها دوباره بالا می رود.
9. کولیس را عوض کنید
با جمع شدن پیستون ها، کولیس باید با کمی تلاش روی لنت ها بلغزد. گاهی اوقات اتصال محکم است و کالیپر روی لنت های ترمز تازه نصب شده می لغزد. اگر پیستونها روی لنت ترمز گیر کنند، ممکن است لازم باشد بررسی کنید که پیستون را به طور کامل جمع کرده اید یا نه.
10. پیچ کشویی را دوباره نصب کنید
پیچ لغزنده را دوباره نصب کرده و ببندید. چرخهای ماشین را صاف کنید، لاستیک را دوباره سوار کرده و مهرهها را ببندید.
11. برای سمت دیگر تکرار کنید
تمام این مراحل را برای سمت دیگر ترمزهای جلو نیز تکرار کنید. به یاد داشته باشید که اکنون که لنت های جدید در یک طرف نصب شده اند، روغن ترمز در مخزن بالاتر خواهد بود، بنابراین هنگام جمع کردن پیستون از طرف دیگر، مراقب سطح مایع باشید. مایع فقط برای بار دوم بیشتر افزایش مییابد. شما نمی خواهید سرریز شود زیرا روغن ترمز بسیار خورنده است. اگر به نظر می رسد که مایع سرریز می شود، مقداری از آن را خارج کنید. اگر سطح زیر “MAX” است و هر دو طرف تمام شدند، مایع تازه را به چیزهایی که روی خط قرار می گیرند، اضافه کنید.
12. تست رانندگی در شرایط ایمن
ماشین را در شرایط ایمن تست کنید تا مطمئن شوید همه چیز به درستی کار می کند، مخصوصاً در چند توقف اول مراقب باشید. توجه داشته باشید که پدال ترمز شما ممکن است نقطه درگیری بالاتری داشته باشد. به سرعت به این تغییر عادت خواهید کرد. از استفاده از ترمزهای جدید خود لذت ببرید زیرا می دانید که اکنون لنت های ترمز ضخیمی وجود دارد که شما را با خیال راحت متوقف میکند.
سخن پایانی
اگر زمان تعویض لنت خودرو را نمیدانستید، اکنون با مطالعه این مقاله دیگر شما میتوانید تعمیرکار خود باشید و بدون هیچ گونه نگرانی و به راحتی لنت ترمز خود را تعویض کنید. اینگونه هزینه کمتری را متقبل خواهید شد و حتی میتوانید هزینه تعمیرکار را برای خرید لنت ترمز بهتری مصرف کنید. اما اگر صرفا محض اطلاعات عمومی این مقاله را دنباله کرده اید ما به شما برای کمک در این امر، امداد خودرو همدان را به شهروندان همدانی پیشنهاد می دهیم. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.