همان طور که همگان می دانند، پنچر شدن لاستیک به علل مختلفی رخ می دهد که شایع ترین آن سوراخ شدن لاستیک توسط یک جسم تیز همانند میخ می باشد. در این مواقع به رانندگان توصیه می شود به تدریج سرعت خود را کاهش داده و از جاده خارج شوند و باید این نکته را در نظر گرفت که رانندگی با لاستیک پنچر شده همراه با سرعت بالا منجر به از دست دادن کنترل و تصادف می شود. تا حالا از خود پرسیده اید اگر این اتفاق در مکانی رخ دهد که هیچ گونه دسترسی ای به تعمیر گاه نداشته باشید باید چه کنید؟ در این مقاله می خواهیم به معرفی لوازم پنچرگیری بپردازیم، تا به راحتی بتوانید حتی بدون باز کردن چرخ خودرو پنچرگیری را انجام دهید.
کیت های پنچرگیری جایگزین لاستیک زاپاس
امروزه نداشتن لاستیک زاپاس غیر قانونی نمی باشد، پس می توان مشاهده کرد که اکثر خودرو های تازه تولید شده فاقد آن هستند و یک کیت تعمیر لاستیک پنچر جایگزین آن شده است که این امر به سبب ملاحضاتی قبیل فضا و وزن همینطور صرفه جویی در هزینه برای تولید کنندگان می باشد.
در نتیجه افراد متعددی به دنبال یادگیری و شناخت این وسایل هستند تا بتوانند در مواقع لازم از آن بهره ببرند.
پنچرگیر خود باشید
برای این که بتوانید به راحتی پنچرگیری را انجام دهید کافیست تا با لوازم پنچرگیری و نحوه کار با آن آشنایی داشته باشید.در اینجا با مفهومی روان و ساده شما را با کیت پنچرگیری آشنا می کنیم.
کیت تعمیر لاستیک پنچر چیست؟
این کیت که شامل لوازم پنچرگیری می باشد سبب می شود که بتوانید به جاده بازگردید تا به تعمیر گاه رفته و خدمات مناسبی تحویل گیرید.
معمولا شامل موارد زیر می باشد:
- یک بطری درزگیر
- یک کمپرسور
- برچسب محدودیت سرعت
کیت های تعمیر پنچر چگونه کار می کنند؟
در ابتدا به یکی از عیب های مشهود آن می پردازیم که هر نوع سوراخی را تعمیر نمی کنند، اگر سوراخ بوجود آمده کوچک باشد این کیت تعمیر پنچری به کمک شما می آیند اما در صورتی که لاستیک شما منفجر شده باشد یا ساختار چرخ خوردو آسیب دیده باشد متاسفانه کار نمی کنند.
چگونه لاستیک خود را باد کنیم:
- درپوش گرد و غبار را از لاستیک بر دارید
- بطری درزگیر را به دریچه لاستیک وصل کنید
- کمپرسور را به درزگیر وصل کنید
- کمپرسور را به شارژ 12 ولتی ماشین وصل کنید
- موتور را روشن و 10 الی 15 دقیقه صبر کنید، در این مرحله لاستیک باید باد شود
- در نهایت کمپرسور و بطری درزگیر را جدا کرده و درپوش گرد و غبار را تعویض کنید
درزگیر های کنسرو شده
یکی از روش های رایج برای تعمیر موقت و باد کردن مجدد لاستیک های پنچر شده، استفاده از درزگیر لاستیک پنچر شده می باشد. برای آشنایی با این روش با ما همراه باشید.
راننده این را به سوپاپ وصل و پیشران فشرده داخل محتویات قوطی را از طریق سوپاپ وارد تایر می کند، با این عمل یک درزگیر مایع به سمت سوراخ حرکت و آن را آب بندی می کند، پیشران فشرده نیز تایر را باد می کند. درزگیر تایر معمولا در سوراخ های 16.3 اینچی مفید هستند.
اگر نگران این هستید که این درزگیر قابل پاک کردن نمی باشد، باید گفت که این درزگیر به طور معمول یک محلول لاتکس مبتنی بر آب است، که به راحتی توسط متخصص تعمیر لاستیک قبل از تعمیر دائمی پاک می شود.
از مزیت های آن می توان به سریع و ساده بودن برای استفاده اشاره کرد که این مزیت در مواقعی که وسیله نقلیه در یک مکان خطرناک مانند: کنار یک بزرگراه شلوغ، زمین ناهموار باشد بسیار کاراست. مزیت دیگر آن این است که می توان درزگیر مبتنی بر آب را از طریق میل سوپاپ به لاستیک تزریق کرد، که حاوی مواد شیمیایی با ضرر کمتر همچنین بدون گاز آئروسل است، سپس می توان با کمپرسور هوا، درز گیر را به داخل تایر هدایت کرد.
از عیوب آن می توان به موضوعاتی مانند: دور ریختن درزگیر لاستیک، خطرات موجود برای تکنسین و همچنین تمیز کردن داخل تایر و چرخ خودرو نام برد.
پلاگین لاستیک
از مهم ترین مزیت این روش می توان به انجامش بدون برداشتن لاستیک اشاره کرد. به این صورت که، جسم نافذ از لاستیک خارج می شود و یک پلاگین با سیمان لاستیکی پوشانده می شود و سپس با یک دسته وارد می شود که ممعمولاً همراه با کیت عرضه می شود.
بسیاری از تکنسین ها دو شاخه ها را قابل اعتماد تر از درزگیر می دانند که می توان این را به عنوان یکی از مزیت های این روش بر شمرد.
یکی از معایب وصله لاستیک این است که، به علت فرآیندی که شخص باید لاستیک را از چرخ خودرو خارج کند، زمانی که لاستیک دوباره روی چرخ قرار می گیرد باید دوباره بالانس شود. درز گیر لاستیک نیز باعث ایجاد عدم تعادل در لاستیک می شود، اما همان طور که می دانیم تعمیر موقتی است، پس کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
ما در بالا دو روش را توضیح دادیم همراه با بررسی معایب و مزایای آن ها، انتخاب روش مورد نیاز را بر عهده خودتان می گذاریم.
پنچرگیری تیوبلس
حال در اینجا نحوه تعمیر لاستیک بدون تیوب با استفاده از شاخه ها، تکه های بدون تیوب یا دوخت آورده شده است.
تعمیر سوراخ تیوبلس
برای پنچرگیری تیوبلس به موارد زیر نیاز دارید:
- اهرم لاستیک
- پمپ
- ابزار فیش تعمیر تیوبلس
- شاخه های تعمیر تیوبلس
“اگر درزگیر شما خشک شده است، ممکن است لازم باشد آن را تازه کنید”-راسل برتون-
همچنین توجه به موارد زیر خالی از لطف نیست:
اگر درزگیر قدیمی شما خشک شده است، به یک درزگیر بدون لوله تازه نیاز دارید. همین طور اگر نوار اصلی آسیب دیده است، نوار رینگ را تعویض کنید در نهایت اگر قادر به تعمیر لاستیک نبودید به یک لوله داخلی نیاز دارید.
رفع سوراخ در لاستیک تیوبلس با استفاده از پلاگین تیوبلس
شمع های پنچر بدون لوله یک راه حل سریع و موثر است. با این ها، نیازی به درآوردن لاستیک نیست فقط وصل کنید، دوباره باد کنید.
در مرحله بعد، از ابزار فیش بدون تیوب خود استفاده کنید تا مطمئن شوید که سوراخ به اندازه کافی بزرگ برای ورود شمع وجود دارد، سنبله را با احتیاط وارد لاستیک کنید تا به نوار رینگ آسیب نرسانید و آن را بچرخانید تا سوراخ تمیز و گردی ایجاد شود. یک پلاگین تیوبلس را از سر ابزار فیش تیوبلس عبور دهید. با دوشاخه در مرکز ابزار، آن را داخل لاستیک قرار دهید، مطمئن شوید که به طور کامل فشار نمی دهید.سپس به دقت بچرخانید تا ابزار را به آرامی خارج کنید و دو سر دوشاخه را در قسمت بیرونی لاستیک بگذارید.
لاستیک را تا فشار دلخواه خود باد کنید، با احتیاط بیشتری در مورد لاستیکهای جادهای پرفشار عمل کنید، و چرخ را طوری بچرخانید که دوشاخه برای چند دقیقه روی زمین بماند تا دوباره حرکت کنید.ممکن است لازم باشد دم دوشاخه باقی مانده را کوتاه کنید، اما مراقب باشید که آن را خیلی نزدیک به لاستیک نبرید.
راه حل نهایی
مواردی که در ابتدا اشاره کردیم و تا اینجا نیز بررسی کردیم همگی بر این اصل بودند که در نزدیکی مکانی که خوردو ما خراب شده است، تعمیر گاهی وجود نداشته باشد و این سبب شد تا لوازم پنچرگیری را مورد بررسی قرار دهیم. اما باید به این نکته نیز توجه کرد که افرادی هستند که قادر به انجام پنچرگیری نمی باشند ممکن است شما جز این دسته از افراد باشید، نگران نباشید در اینجا به راه حلی قطعی برای شما دوستان نیز می پردازیم. به راحتی می توان از امکانات پنچرگیری سیار خودرو برخوردار شد. که در این زمینه ما به شما خوانندگان همدانی دیاکو امداد را پیشنهاد می دهیم. خدمات امداد خودرو همدان – دیکو امداد 24 ساعته در 7 روز هفته می باشد. در هر نقطه از شهر که باشید، با اعزام مکانیک و تعمیر در محل در هر ساعت از شبانه روز پاسخگوی شما عزیزان هستیم.
سخن پایانی:
در این مقاله نگرانی های شما را مبنی بر اینکه اگر به صورت ناگهانی پنچر شوید چه باید کنید رفع کردیم و شما را با امکانات متفاوتی آشنا کردیم و حال شما تصمیم گیر هستید که از کدام یک استفاده کنید.