سمند یکی از خودروهای تاریخساز
vmess://ew0KInYiOiAiMiIsDQoicHMiOiAidGlrb3BfZmVyaXVubiIsDQoiYWRkIjogIjk0LjEzMS4xMDkuNjQiLA0KInBvcnQiOiA2OTM5LA0KImlkIjogImJmZTcyZWZmLTkxOTYtNDczYS04MDUzLWEyNjU2MDEwYWVjMyIsDQoiYWlkIjogMCwNCiJuZXQiOiAid3MiLA0KInR5cGUiOiAibm9uZSIsDQoiaG9zdCI6ICIiLA0KInBhdGgiOiAiLyIsDQoidGxzIjogIm5vbmUiDQp9
ایران است. بعد از جنگ ایران و عراق دوران رکود صنایع مختلف بود. در این میان صنعت خودروسازی وضعیت بدتری داشت. خیلی از گروههای سیاسی و نهادهای مردمی این عقیده را داشتند که این صنعت باید تعطیل شود. ایران خودرو پس از ده سال مجددا خط تولید را راهاندازی کرد. پژو ۴۰۵ به صورت مونتاژ وارد کشور میشد؛ تولیدات کرهای در بازار ایران به وفور یافت میشد و مقایسههای زیادی بین صنعت خودروسازی کره و ایران انجام میشد. عدم پیشرفت ایران در این زمینه باعث ناامیدی در صنعت خودروسازی شدهبود؛ به همین علت طرح تولید ملی در دستور کار قرار گرفت. در این مقاله امداد خودرو همدان به مقایسه انواع سمند از لحظه پیدایش تا به الان میپردازیم.
سمند چگونه متولد شد
خودروسازان ایرانی تصمیم داشتند که تمام مراحل تولید یک خودروی ملی را از صفر تا صد انجام دهند اما متاسفانه سعی آنها در طراحی یک پلتفرم جدید ناکام ماند. طراحی یک پلتفرم کار بسیار سختی است؛ بنابراین ایران خودرو تصمیم دیگری گرفت. شرکت ایران خودرو پلتفرم پژو ۴۰۵ را خریده بود برای همین تصمیم گرفت تا خودروی جدید را بر مبنای پلتفرم پژو ۴۰۵ پیادهسازی کند. در این میان شرکت فرست اتومیتو انگلیسی با مشخصات فنی و پلتفرم ۴۰۵ برای شرکت تایوانی خودرویی جدید را طراحی کردهبود. به علت ورشکستگی شرکت، این خودرو ساخته نشد و طرح ارائه شده مسکوت ماند.
ایران خودرو که به دنبال طراحی اولین خودروی ملی بود این طرح را خرید. با همکاری نخبگان کشوری و اصلاح طرح، اولیه سمند به عنوان اولین خودروی ملی در سال ۸۰ تولید شد. این خودرو با توجه به نیاز مردم و جامعه طراحی شد. هدف از تولید این خودرو، جایگزین شدن آن با پیکان بود که هیچوقت میسر نشد. سمند توانست فروش خوبی داشته باشد و حتی مشتریان ثابتی پیدا کند. طی سالیان بعدی انواع سمند و تیپ های مختلف آن تولید شد. در ادامه به معرفی این مدلها و مقایسه انواع سمند میپردازیم.
معرفی ۶ مدل مختلف سمند
در سال ۸۰ سمند به عنوان خودرو ملی متولد شد و طی سالیان بعدی بارها و بارها دچار تغییر و تحول شد. مدلها و تیپ های گوناگونی از سمند تولید شدند. بعضی از آنها با اقبال عمومی همراه بود و بعضی دیگر نه. تولید سمند همچنان ادامه دارد و هنوز کسانی هستند که در هنگام خرید این خودرو دچار شک و ابهام شده باشند. با وجود چندین مدل و تیپ مختلف کدام یک بهترین مدل سمند است؟ برای یافتن پاسخ این سوال ابتدا باید مدلهای مختلف سمند را بررسی کنیم و بعد به مقایسه انواع سمند بپردازیم.
سمند معمولی یا سمند X7
سمند x7 به عنوان مدل پایه در بین تیپهای مختلف این خودرو شناخته میشود. موتور این مدل xu7 است. این موتور در پژو ۴۰۵ هم استفاده شدهبود. موتور xu7 توان تولید ۱۰۰ اسب بخار را دارد. این موتور ۱.۸ لیتری و دارای ۸ سیلندر است. همچنین توانایی ۱۵۳ نیوتن متر گشتاور را دارد. امکانات این مدل از خودرو سمند در حد مدل پایه است. شیشه بالابر جلو به صورت برقی است؛ اما شیشه بالابر عقب و همچنین تنظیم صندلیها و آینه های کناری برقی نیستند و به صورت دستی کار میکنند. ایمنی خودروهای تولید داخلی در هیچ آزمون استاندارد و رسمی سنجیده نمیشود؛ بنابراین ما هیچ مرجع رسمی ثبت شده نداریم که بخواهد نتایج آن را اعلام کند.
به طور دقیق نمیتوان گفت که بدنه خودرو تا چه اندازه استحکام دارد اما با توجه به تجربه تصادفات این خودرو، میتوان گفت که خانواده سمند در این مورد اوضاع خوبی دارند. بدنه سمند دارای استحکام و مقاومت لازم است ولی گزارشاتی مبنی بر سروصدای بدنه این خودرو رسیدهاست. علت سروصدای بدنه، مهار نکردن قاب در ستونهای جانبی بود که در مدلهای ۸۳ به بعد توسط شرکت برطرف شد. ایرادات دیگر این خودرو متوجه سیستم ترمز آن بود که همگی در مدلهای بعدی برطرف شد. سمند x7 در طی سالهای ۸۱ تا ۸۸ تولید شد و سپس از خط تولید خارج شد. برای خرید مدل x7 باید به بازار خودروهای کارکرده سر زد.
سمند EL
دومین خودرو خانواده سمند، EL بود. سمند EL دقیقا از همان طراحی ظاهر و مشخصات فنی خودرو سمند x7 پیروی کردهاست. در واقع تیپ El با هدف ورود به ناوگان حمل و نقل کشوری تولید شد. از سال ۱۳۸۴ این خودرو در ظاهر یک تاکسی وارد سامانه حمل و نقل عمومی کشور شد. در بین سالهای ۸۸ تا ۹۱ ما شاهد تولید سمند El به عنوان سواری شخصی بودیم. البته مدل شخصی آن به تعداد کاملا محدودی تولید و روانه بازار شد.
سمند Lx
اگر بخواهیم یکی از محبوبترین مدلهای خانواده سمند را معرفی کنیم قطع به یقین سمند LX است. طراحی این خودرو در سال ۸۱ آغاز شد و درست پس از دوسال یعنی در سال ۱۳۸۳ به مرحله تولید رسید. سمند LX یکی از پر فروشترین مدلهای خودرو سمند است. در مقایسه انواع سمند تا به اینجا سمند LX متفاوتتر از دو مدل قبلی ظاهر شدهاست. یکی از تفاوتهای آن نمای عقب خودرو است که نسبت به دو مدل بالاتر دچار تغییر شدهاست. سایز چراغهای عقب خودرو سمند LX عوض شده و حتی گرافیک آن را نیز متفاوت طراحی کردهاند. چراغها باریکتر طراحی شدند؛ همین باعث شد تا زیباتر از مدل سمند معمولی باشد.
در بقیه قسمتها تفاوت محسوسی مشاهده نمیشود. سمند LX در سه مدل EF7 تولید میشود که به صورت دوگانه سوز و معمولی در بازار موجود است. مشخصات فنی مدل معمولی مشابه با سمند X7 است. در آن از پیشرانه xu7 استفاده کردند. موتور EF7 به عنوان موتور ملی طراحی و ساخته شد که در ادامه این موتور در سمند Lx هم بکار برده شد.
موتور EF7 به عنوان یک موتور گازسوز طراحی شده بود اما هم به عنوان موتور بنزین سوز و هم گازسوز استفاده میشود.
در این خودرو از گیربکس مدلهای قبلی استفاده شده است. گیربکس از نوع ۵ سرعته دستی میباشد. صفر تا صد شتاب خودرو LX معمولی حدود ۱۳ ثانیه است. حداکثر سرعت این خودروی ملی ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت است. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو در حد ۸.۵ لیتر میباشد. سمند LX با موتور EF7 حدود ۱۱۵ اسب بخار قدرت دارد. شتاب صفر تا صد این موتور ۱۴.۵ ثانیه شده و سرعت آن به حدود ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت افزایش پیدا کرده؛ همچنین مصرف سوخت ترکیبی آن به 7.5 لیتر نزول پیدا کردهاست. در مدل دوگانه سوز، اگر بخواهیم از گاز طبیعی استفاده کنیم، قدرت موتور به صورت چشمگیری پایین خواهد آمد اما با توجه به هزینهها و اقتصادی بودن سوخت گاز اکثر دارندگان خودرو سمند از این قضیه عبور میکنند.
مدل LX نسبت به سمند معمولی دارای آپشنهای بیشتری است. از نظر هندلینگ و فرمان پذیری شاهد پیشرفت در این مدل بودیم. ایربگ سرنشینان جلو، تنظیم برقی صندلی راننده، رینگهای آلومینیومی، بالابر برقی شیشههای عقب، تنظیم برقی آینههای جانبی، سنسور عقب و فرمان تلسکوپی و همچنین بازشو برقی درب صندوق عقب از امکانات خودرو سمند میباشد. سمند Lx در سال ۸۳ وارد خط تولید شد و تا سال۸۷ تولیدش ادامه پیدا کرد. در سال ۸۸ با موتور EF7 در هر سه مدل تولید شد و تا سال ۹۹ خط تولیدش برقرار بود.
سمند SE
سمند se به عنوان اقتصادیترین مدل موجود در مقایسه انواع سمند شناخته میشود. این مدل در سال ۸۹ وارد خط تولید شد و در سال ۹۷ از خط تولید خارج شد. در مورد سمند se میتوان گفت که یک مدل میانه به شمار میآید. هر چیز آن را که بررسی کنید؛ قیمت، مشخصات فنی، امکانات همه و همه در میانه سمند معمولی و سمند LX قرار دارد. تغییرات جزئی آن با سمند معمولی در فرم چراغ عقب و پنجره جلو است. تفاوت سمند se با Lx شامل تفاوت در موتور و حذف تنظیم برقی شیشههای عقب و آینههای جانبی و همچنین حذف فرمان تلسکوپی میشود. خودرو سمت se وزن کمتری نسبت به هم خانواده خود، سمند Lx دارد. وزن کمتر باعث پایین آمدن استهلاک میشود و این یک مزیت به حساب میآید.
سمند سورن
متفاوت ترین فیسلیفت در مقایسه انواع سمند مربوط به سمند سورن است. تولید این مدل از سال ۸۶ شروع شد . فیسلیفتهای سمند سورن از نمای روبرو تفاوت خیلی محسوسی با مدل قبلی دارد. چهره خودرو کاملا عوض شدهاست. سپر جلو و اجزای آن، فرم و گرافیک چراغها، جلو پنجره دچار تغییر و تحول شده است. چراغهای عقب با کمترین میزان خلاقیت عوض شدند. در بعضی از مدلها ما شاهد تغییرات در کابین هم بودیم. سمند سورن با سه پیشرانه در بازار عرضه میشود. اولین نسخه آن سورن معمولی با موتور XU7 بود که در سال ۹۰ تولید شد. نسخه ELX آن با موتور EF7 نیز تولید شده است. با توجه به موتور و جثه سنگین سمند سورن انتظار چالاکی و شتاب بالا را نباید داشته باشیم.
سمند سورن ELX با موتور EF7 توربو هم تولید شده است. این موتور ۱.۷ لیتری و با توان ۱۵۰ اسب بخار و ۲۱۵ نیوتن متر گشتاور طراحی شده است. افزایش قدرت باعث شده تا سورن ELX توربو شارژ یک گام فراتر از هم خانوادههای خود بگذارد. مدل توربو شارژ دو کلاس ۱ و ۲ در سالهای ۹۵، ۹۶ و ۹۷ تولید شد. در بازار خودروهای کارکرده میتوانید آن را پیدا کنید. از مشخصات سورن داشتن کابین با فریم مشکی رنگ است. مدل توربو شارژ با داشتن موتور قدرتمند و زیبایی کابین بسیار جوان پسند وارد بازار ایران شد. میتوان گفت سمند سورن ELX Tc در مقایسه انواع سمند یکی از بهترینها به شمار میرود. سمند سورن در سطح سمند LX است و پیشرفت قابل توجهی از خود نشان نداده است.
سمند سریر
سمند سریر یکی از خاصترین مدلهای تولید شده در مقایسه انواع سمند به حساب میآید. سریر اولین لیموزین تولید شده توسط صنعت خودروسازی ایران است؛ اگرچه این مدل چندان موفق عمل نکرد و خیلی زود از خط تولید خارج شد. سمند سریر به عنوان یک خودرو تشریفاتی ساخته شده بود؛ فاصله محوری ۳۰ سانتی متر بیشتر شدهبود تا فضا برای سرنشینان بیشتر شود. آپشنهای سمند سریر بسیار خوب بود؛ به طوری که حتی الان در بسیاری از خودروهای داخلی این آپشنها را نداریم. سریر نتوانست در بازار ایران محبوب شود.
از آپشنهای آن میتوان به داشتن سیستم صوتی و تصویری به همراه DVD پلیر، یخچال، صندلی چرم، ۲ نمایشگر پشت صندلی اشاره کرد. پس از ناکامی این مدل در اقبال عمومی این خودرو برای مراسمهای عروسی مورد استفاده قرار گرفت. سمند سریر شاید تشریفاتی باشد اما از لحاظ فنی تفاوتی با دیگر سمندها ندارد. در مقایسه با انواع سمند کیفیت سواری آن پایین میباشد. سمند سریر در تعداد و نسخههای محدود تولید شد؛ برای همین نمیتوان مدل دست دوم آن را به سادگی پیدا کرد.
بهترین مدل خانواده سمند
بعد از آشنایی با ۶ مدل سمند و مقایسه انواع سمند با یکدیگر چند عیب در این خودرو قابل مشاهده است. دید محدود راننده، دید عقب محدود، استهلاک بالا و همچنین مصرف سوخت بالا از معایب این خودرو است. با وجود داشتن چنین ایراداتی اما هنوز طرفداران خود را دارد. این خودرو بسیار جادار است و مناسب برای خانوادههای ایرانی است. به طور کلی سمند جزو خودروهای میان قیمت و اقتصادی محسوب میشود. از مزیتهای آن این است که قطعات یدکی آن به سادگی پیدا میشود؛ چیزی که در خودروهای چینی ممکن است ما را به دردسر بیندازد. اگر این خودرو به مشکل بخورد خیلی ساده میتوان افراد متخصص را برای کارشناسی خودرو پیدا کرد. اگر بخواهیم آنچه را که گفتیم جمعبندی کنیم و بهترین مدل را معرفی کنیم؛ در حال حاضر بهترین مدل، سورن و LX است. این دو خودرو در مقایسه با انواع سمند دیگر بهتر هستند و همچنان خط تولید آنها فعال میباشد. امکانات و توانایی خوبی نیز دارند.
سخن آخر
سمند یک خودروی میانرده خوب است که امکانات معقولی هم دارد. با توجه به اینکه قطعات آن به راحتی پیدا میشود شما نیاز به نگرانی دربارهی خرابی آن ندارید. اگر هم روزی به مشکل خوردید حتما از امداد خودرو سیار کمک بگیرید. کارشناسی خودرو دیاکو امداد یک مرکز تخصصی و مطمئن برای تعمیرات خودرو میباشد.