باتری خودرو جزء بسیار مهمی از ماشین شما است. یکی از وظایف اصلی باتری این است که، هنگام روشن شدن موتور ماشین نیروی الکتریکی مورد نیاز ماشین را تامین کند. افزون بر این، زمانی که موتور ماشین غیر فعال است، باتری ماشین می تواند انرژی الکتریکی مورد نیاز بخش های برقی ماشین را فراهم کند. برای درک بهتر این موضوع، اجزائی مثل دزدگیر خودرو، چراغ داخل ماشین، چراغ جلو و عقب ماشین، برف پاک کن و مواردی دیگر نیاز به انرژی الکتریکی باتری ماشین دارند. در نتیجه، اجزای ماشین وقتی درست عمل می کنند که سطح انرژی درون باتری نرمال باشد. پس خرابی باتری خودرو تاثیر زیاد در عملکرد نامطلوب باتری ماشین دارد. بنابراین باید در مدت زمان های مشخص تست باتری ماشین انجام شود تا علت خرابی باتری خودرو پیدا شود. در ادامه مقاله به این موضوع می پردازیم.
عوامل خرابی باتری خودرو
- استفاده نکردن طولانی مدت از باتری خودرو:
باتری خودرو شامل مواد شیمیایی است، که باعث ایجاد نیروی الکتریکی می شود. در تمامی شرکت ها نحوه تولید به گونه ای است که اگر در مدت طولانی از باتری استفاده نشود، صفحات مثبت و منفی باتری سریع تر سولفاته می شوند. این عمل سولفات شدن باعث فاسد شدن باتری ماشین می شود. در نتیجه باتری خودرو قابل شارژ شدن نیست. بنابراین یکی از علت های خرابی باتری خودرو استفاده نکردن طولانی مدت از باتری خودرو است.
- استفاده ناصحیح از باتری خودرو: وقتی ماشین روشن میشود، باتری توسط دینام شارژ می شود. عمل شارژ شدن یعنی باتری به حداکثر مقدار شارژ خودش برسد. این مورد بستگی به مدل باتری ماشین دارد. از بهترین برندهای باتری ماشین میتوان به صباباتری، سپاهان باتری و… اشاره کرد. اما وظیفه دینام شارژ کردن باتری است. دینام، باتری خودرو را تا 13 تا 14 ولت شارژ می کند. اگر دینام مشکل داشته باشد باعث می شود آفتامات دینام که وظیفه کنترل شارژ باتری را انجام می دهد، دچار مشکل شود. در نتیجه باعث شارژ شدن اضافی باتری (اورشارژ) می شود. بنابراین باعث خرابی باتری خواهدشد.
- سرد و گرم شدن هوا و تاثیر آن روی باتری:
از مهم ترین علل خرابی باتری خودرو، تغییر دما در باتری و دمای هوا است. شاید آگاه باشید که وقتی ماشین شروع به کار می کند، فرایندهای مختلفی توسط موتور ماشین انجام می شود. انجام این عمل باعث بالا رفتن دمای ماشین می شود. شاید متوجه شده باشید، وقتی کاپوت ماشین را باز می کنید گرما از طرف اجزای داخل کاپوت ماشین احساس می شود. این گرما روی تمام اجزا تاثیر می گذارد. یکی از این اجزا باتری است. این گرما باعث داغ شدن اسیدهای باتری و الکترولیت های آن و در نتیجه از بین رفتن صفحات داخلی باتری و خراب شدن آن می شود. برای اینکه گرما بر روی باتری تاثیر نگذارد، عایق محافظ در برابر گرما را برای باتری استفاده می کنیم. اما در سرما، فشار زیادی به باتری خودرو وارد می شود. این مورد از اصلی ترین علل خرابی باتری خودرو است. در این شرایط چون روغن ماشین سفت شده ماشین برای استارت، نیروی بیشتر نیاز دارد. بنابراین در این شرایط باعث قطع شدن صفحات داخلی باتری می شود و باعث فشار مضاعف به باتری خواهدشد.
نشانه های خرابی باتری خودرو
- استارت زدن اما عدم روشن شدن ماشین:
موتور خودرو هنگام چرخاندن سوئیچ می چرخد. بنابراین باعث ایجاد صدای استارت می شود. اگر آمپرسنج وضعیت باتری را خوب نشان دهد، هر چقدر شما عمل استارت زدن را تکرار کنید ماشین روشن نمی شود. برای رفع خرابی باتری خودرو از اتصال کابل باتری به باتری استفاده می کنیم تا به باتری شوک وارد کنیم. با روشن شدن خودرو کابل را از باتری جدا می کنیم. سپس به مدت 30 دقیقه ماشین را روشن نگه می داریم تا دینام بتواند باتری را شارژ کند تا مشکل حل شود.
- موتور استارت نمی زند و پشت آمپر نیز غیر فعال است:
این مورد از ساده ترین علت های خرابی باتری خودرو است. زیرا باتری مثل نیروی محرک برای اجزای ماشین است. اگر پشت آمپر نداشته باشیم دلایلی دارد. مثلا دینام خراب است یا عمل شارژ کردن را انجام نمی دهد. بنابراین ماشین استارت نمی خورد. دلیل استارت نخوردن ماشین، معیوب بودن باتری است. راه حل این مشکل، چک کردن کابل های متصل به باتری ماشین می باشد. اگر متوجه شدید که باتری خالی می شود یعنی اینکه ماشین چند روز خوب استارت می خورد. اما بعد از یک روز استراحت ماشین استارت نمی خورد. این مورد یک مشکل جدی است. برای رفع این مشکل از برق کار یا مکانیک های ماهر امداد خودرو همدان کمک بگیرید.
- استفاده دائم از اتصال باتری به باتری:
اتصال باتری حداقل دو بار در هفته، از علت های خرابی باتری خودرو است. ممکن است باتری قدیمی باشد یا دینام مشکل داشته باشد. در این شرایط روشن گذاشتن چراغ های ماشین و مواردی از این دست، به شما هشدار می دهد که نیاز به تعویض باتری دارید. زیرا این عمل باعث شوک به باتری شده و اگر بیشتر از سه بار دچار شوک شود، عملا باتری فرسوده می شود یا نیاز به تعویض دارد.
آموزش تست باتری خودرو
در حالتی که ماشین خاموش است ما تست باتری ماشین را انجام می دهیم. با استفاده از مولتی متر، ولتاژ دو سر باتری را اندازه گیری می کنیم که بر صفحه آن باید ولتاژ قابل قبول 12/5 تا 13 را مشاهده کنیم. در هنگام استارت زدن نباید ولتاژ به 10 برسد که در این صورت نشان بر این است که باتری ماشین معیوب است و نیاز به تعویض دارد. اما اگر ولتاژ به 10 نرسید یعنی باتری سالم است. اما مورد مهم دیگر این است که بعد استارت، ولتاژ تولید که نشان داده می شود، ولتاژ دینام را نشان می دهد. ولتاژ دینام از ولتاژ باتری بیشتر است. این ولتاژ بالا نشان بر این است که باتری درحال شارژ شدن است.
باید بدانیم که این ولتاژ حداقل باید 25% از ولتاژ نشان داده شده باتری بیشتر باشد. همچنین اگر چراغ را روشن کنیم و ببینیم که ولتاژ کمی کم شده، یعنی دینام مشکل ندارد. اما اگر بیشتر از 0/5 ولت کم شود، یعنی دینام نیاز به سرویس دارد. همچنین باید اختلاف ولتاژ ورودی باتری و خروجی دینام را اندازه گیری کنیم. اگر ولتاژ زیاد کم نشد. یعنی باتری مشکل ندارد. ولی اگر باز هم بیشتر از 0/5 ولت کم شد، کابل های متصل به باتری خودرو باید تعویض شود. این نحوه انجام تست باتری ماشین است.
نکاتی برای افزایش طول عمر و نگه داری باتری
- خنک نگه داشتن باتری باعث می شود باتری تحت تاثیر گرما آسیب نبیند.
- استارت های متوالی ماشین باعث فشار به باتری می شود.
- صرفه جویی در مصرف باتری به این علت است که باتری انرژی مورد نیاز اجزای ماشین را تامین می کند و استفاده طولانی مدت از کولر و سیستم صوتی باعث فشار به باتری می شود.
- بررسی میزان آب باتری ماشین از عوامل مهم است که عملکرد باتری به صورت مطلوب ادامه داشته باشد.
تمیز نگه داشتن باتری ماشین یعنی که سولفات های موجود در دو قطب مثبت و منفی باتری را تمیز کرده تا از ایجاد اختلال در عملکرد باتری جلوگیری شود.